U Makarskoj će se od 10. do 20. svibnja održavati Autentica Food&Wine Festival. Manifestacija započinje svečanim otvorenjem 10. svibnja, u Bluesun hotelu Soline u Brelima, panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije te Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unaprjeđenja domaće gastronomije, uz prezentaciju Dalmatinske marende. Poznata lica su, među ostalima, renomirani chefovi Ivan Pažanin i Rudolf Štefan te pastry chefica Tea Mamut.
U narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim plažama – Brela, Tučepi, Makarska i Podgora – postat će pravi mali epicentri – eksplozije okusa. Njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu Dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama. Posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja.
Tučepi, 11 svibnja
U Tučepima ćete guštati u Dalmatinskoj marendi predstavljenoj u okviru cooking showa Blue Sun hotela i lokalnih ugostitelja. Posebno vesele i signature kokteli od craft gina kreiranog korištenjem aromatičnih trava s obronaka Biokova i agruma sa sunčanih otoka, koje će na Autentica barmen showu pripremati lokalni virtuozi iz vrgoračke destilerije Poetica.
Makarska 16. svibnja
Makarska će 16. svibnja jednostavno prštati od okusa – pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin.
Bit će za Ivana i ocjenjivačkog posla – u društvu kolegica – meštrovice Tee Mamut i čuvarice jela biokovskog kraja Vedrane Vele Puharić, ocjenjivat će i Makarana torte, u čijem spravljanju će se natjecati vrsne domaćice, a mi jedva čekamo probati profinjenu slasticu od badema, koja će dočarati kako se jelo u gospodskim kućama makarskog kraja. A kao da već to nije dovoljno, začina ovoj večeri bit će pregršt – to su signature kokteli destilerije Poetica koji s nogu obaraju – i trijezne, radionica Kist i pit koja sljubljuje umjetnost i vino, atraktivan probiotički napitak – domaća Kocha Kombucha, i za kraj, nastup klape Cambi na Kačićevu trgu.
Podgora 17. svibnja
Idućeg dana u Podgori, vrijeme je za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice – naime, uz Dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije. Ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida – poželjna, učit će spravljati Vedrana Vela Puharić. Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop by Nadalina, a dozu kofeina vrijedni barmeni, koji će u sklopu Autentica barmen showa pripremati i Podgora’s signature coffee, dok će se u večernjim satima pripremati Podgora’s signature cocktail by Poetica Gin. Pored još jedne radionice Kist i pit, nemojte propustiti cooking show na kojem se priprema ‘Dalmatinska teća’ hotelske kuće Medora Hotels & Resorts. Sve će biti upotpunjeno zabavnim programom by DJ-Dupli Izgubljena generacija te premijernim nastupom Klape Podgora.
Brela 18. svibnja
U istome tempu nastavljaju i Brela koja će 18. svibnja pružiti još jednu priliku da se kroz cooking show upoznate s toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom Dalmatinske marende. Mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi možete okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić. Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri – koncert klape Berulia, pobrinut će se da makarska gastro avantura s tradicijskim potpisom ostane u ponajljepšem sjećanju.
OCIJENI TEKST