RECEPT PO MJERI Torta od naranče s kremom od mascarponea (bez glutena)

📸 Martina Lazar/Medias

Kolegica me zamolila da napravim tortu bez glutena za godišnjicu braka njezine kćeri. Odmah sam se sjetila recepta za jedan kolač bez brašna, malo prepravila, dodala kremu od mascarponea i “stvorila” novu tortu. Torta je sočna, lagana, bogata okusima i svima se, koji su je probali svidjela.

Torta od naranče s kremom od mascarponea (bez glutena)

Biskvit: 3 jaja, 180 gr pirea od naranče, 75 gr šećera, 100 gr mljevenih badema ili lješnjaka, 1 žlica kakaa, malo praška za pecivo.

Tri cijele naranče staviti u vodu i kuhati pola sata, promijeniti vodu i kuhati još pola sata (trebalo bi biti dovoljno za tri kore, a možete izvagati pire i podijeliti na 3 dijela, nema veze ako nije baš 180 gr). Ohladiti, prerezati, maknuti koštice i izmiksati sa štapnim mikserom u pire.

Jaja miksati sa šećerom, dodati kakao, bademe, prašak za pecivo i na kraju pire od naranče. Peći na 180 stupnjeva, u kalupu obloženom papirom za pečenje. Ispeći takve tri kore (sastojci su za jednu).

Krema: pola kg mascarponea, pola litre vrhnja za šlag, 200 gr šećera u prahu, korica naranče
Mascarpone, šećer i koricu naranče izmiksati, posebno izmiksati vrhnje za šlag i sjediniti s mascarponeom.

Na prvi i drugi biskvit stavila sam kremu, a gore, na treći ganache od čokolade 🥰

Savjet plus: Biskvit je zbog teksture vrlo osjetljiv, stoga oprezno kod prebacivanja…

U slast!