Kad sam na jednoj fešti probala kuglof od naranče, oduševila me sočnost i aroma biskvita. Pomislila sam kako bi se lijepo slagalo sa kremom od mascarponea i naranče. Nedugo nakon toga sam isprobala tu kombinaciju i tako je nastala torta od naranče.
Sočna, aromatična, lagana, osvježavajuća.
300 g šećera
285 g glatkog brašna
7 jaja-odvojeno
210 g soka od naranče
korica naranče
120 g ulja
prašak za pecivo
sol
Miksati žutanjke sa šećerom, dodati koricu naranče, sok i ulje. Brašno pomijesati sa praškom za pecivo, dodati u smjesu, promiksati. Bjelanjke i malo soli izmiksati u čvrst snijeg i lagano špatulom umiješati u biskvit. Podijeliti u dva kalupa promjera 24 cm i peći na 165 stupnjeva oko pola sata. Provjeriti čačkalicom. Ako odozgora jako tamni, pokriti papirom za pečenje.
Krema:
Jedan paketić želatine pomijesati sa 4 žlice vode i ostaviti da nabubri. 1 dl soka od naranče staviti na vatru da zakipi. Dodati nabubrenu želatinu, miješati dok se ne otopi. 400g vrhnja za šlag izmiksati. U drugoj zdjeli miksati pola kg mascarponea, 120g šećera u prahu i koricu naranče. Uliti prohlađeni sok sa želatinom i izmiksati. Na kraju umiksati šlag.
Svaki biskvit prerezati na pola da se dobiju 4 kore. Svaku koru namočiti sokom od naranče.
OCIJENI TEKST