Recept po mjeri: Petrina torta

📸 Martina Lazar/Medias

Kad sam jednom napravila macaronse s bijelom čokoladom, kokosom i limunom, kolegica Petra mi je rekla da obožava i bijelu čokoladu i kokos i limun, te da mora probati te macaronse. Znam od prije da voli i pečene lješnjake pa sam odmah smislila tortu. Tako je nastala Petrina torta. Svi okusi se lijepo slažu i mogu samo preporučiti da je probate.

Biskvit: 5 bjelanjaka miksati sa 5 žlica šećera. Dodati jedan žutanjak, kratko promiksati i kuhačom umiješati 5 žlica pečenih mljevenih lješnjaka, 1 žlicu brašna i 2 žlice grubo rezane bijele čokolade. Peći na 180 stupnjeva, 15-20 min dok se biskvit ne zazlati.
Ispeći još 2 takva biskvita. (Sastojci su za jedan.)

Krema: 8 dl mlijeka staviti na vatru da zavrije. U 2 dl mlijeka rastopiti 2 pudinga od vanilije. 12 žutanjaka pomiješati sa 220 g šećera, dodati mlijeko s pudingom, 3 žlice brašna, dobro promiješati da nema grudica i ukuhati u kipuće mlijeko. Kad se zgusne kuhati još par minuta da se brašno skuha. U kuhanu kremu dodati 100 g bijele čokolade i 150 g kokosa, promiješati, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U hladnu kremu umiksati 250g maslaca i 2 dl istučenog slatkog vrhnja.

Kod slaganja torte, svaki biskvit namazati pekmezom od limuna i na pekmez kremu.