RECEPT PO MJERI Presavršena Mozart torta

📸 Martina Lazar/Medias

Svaki zalogaj ove torte je kao jedna Mozart kugla. Svi okusi karakteristični za Mozart kuglu – nugat, marcipan, pistacije, u svakom su zalogaju zbog načina slaganja torte.

Kada je moja prijateljica probala tortu, prvi komentar je bio “Ovo je pravi Mozart!” Istina, ima posla oko nje, ali vjerujte mi, isplati se!

Mozart torta

Kalup fi 22

Biskvit:

5 žutanjka i jedno cijelo jaje miksati sa 150 grama šećera i jednom žlicom hladne vode. Posebno miksati 5 bjelanjaka u snijeg. Pomiješati zajedno 100 grama mljevenih lješnjaka, 60 grama mljevenih piškota, 1 i pol žlicu brašna, 1 i pol žlicu kakaa i pola praška za pecivo. Suhe sastojke i snijeg naizmjenično dodati žutanjcima i sve lijepo sjediniti špatulom. Biskvit podijeliti u dva jednaka kalupa (fi 22) i peći otprilike pola sata na 190 stupnjeva.

Krema:

Pola litre mlijeka staviti na vatru da zakipi. U dva dl mlijeka rastopiti 2 pudinga od vanilije. 4 žutanjka i 150 grama šećera miksati, dodati puding, dobro promiješati, uliti u kipuće mlijeko i kuhati dok se ne zgusne. Kremu podijeliti u dva dijela. U jedan dio dodati 50 grama bijele čokolade, promiješati da se čokolada rastopi, pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. U drugi dio dodati 100 grama pečenih lješnjaka koje treba u blenderu usitniti sa 15 grama smeđeg šećera da se dobije pasta. Dobro promiješati, pokriti folijom i ohladiti. U svaku ohlađenu kremu dodati 100 grama maslaca i 1dl istučenog šlaga. U kremu s lješnjacima dodamo još 150 grama nutelle, a u svijetlu kremu 100 grama mljevenih neslanih pistacija. Od sastojaka potreban nam je još marcipan. Jedan paketić marcipana podijeliti na dva dijela i razvaljati na veličinu kalupa.

Svaki biskvit prerezati na pola da dobijemo 4 kore. Kod slaganja torte, svaku koru namočiti s par žlica kakaa.

Mozart torta – slaganje:

Biskvit, nugat krema, marcipan, krema od pistacija, biskvit, nugat krema, krema od pistacija, biskvit, nugat krema, marcipan, krema od pistacija, biskvit. Tortu premazati sa ganachom od čokolade; 1 dl vrhnja za šlag i 100 grama čokolade ugrijati na pari dok se čokolada ne rastopi, miješati da se krema ujednači. Ukrasiti sjeckanim pistacijama.