Slastičar Petar Goleš iz Malog Lošinja sa svojim je timom izradio u kontroliranim uvjetima najviši krokant na svijetu, visok 2,73 metra i ukupne mase 57,5 kilograma, sastavljen od 14 katova za 140 godina turizma na Lošinju.
Vidno uzbuđen, s početkom oko 10 sati na malološinjskom Trgu, Petar je krenuo po vjetrovitom, sunčanom i toplom vremenu s izradom Lošinjskoga krokanta po protokolu za Guinnessa.
“Iako je fokus na mene, ovo je projekt u kojem iza svega sudjeluje 20-ak ljudi. Svima sam im zahvalan, ovisimo jedni o drugima i ako ga uspijemo, bit će to produkt zajedničkoga rada. Od Turističke zajednice do mojih cura, do Bruna i njegovog tima, medijske podrške, Marine Đukanović i tako dalje”, rekao nam je Goleš neposredno pred početak izrade impozantne slastice.
Svjedokinje koje su po protokolu trebale biti prisutne tijekom cijeloga dana, Ileana Brčić i Jadranka Hofmann, bile su jednako uzbuđene i nervozne kao Petar.
Početak povijesnog dana otvorila je Paulina Sapinska, Guinnessova sutkinja iz Londona, koja je pazila da se ispoštuje protokol. Detalje nam je otkrio direktor Turističke zajednice Grada Malog Lošinja, Dalibor Cvitković.
“Treba krenuti od 200 godina tradicije koja postoji na Lošinju. Sama priprema za krokant od 14 katova je krenula prije šest mjeseci, a intenzivnija priprema, kad smo doznali da smo službeni kandidat za Guinnessa, negdje mjesec dana ranije. Morali smo se prilagoditi određenim uvjetima koje Guinness treba zadovoljiti. Nije to previše striktno, ali određeni protokol treba poštovati, suce, higijenski protokol i geodeta koji će kasnije izmjeriti krokant. Sve mora biti po protokolu, moramo imati snimanje uživo i, naravno, tu nam je službena komisija koja će to u konačnici ovjeriti”, objasnio je Cvitković, dodavši kako je trebalo “srušiti” postojeći rekord od 2,50 metra.
“Ovo se generacijama pripremalo. Ovo je samo vrhunac. Svi koji su prije Petra Goleša, od Anamarije Saganić do Adrijana Nikolića do Gvida Skevinca i svih Lošinjana otprije, znači cijeli taj trud je ovdje unutra, jer ovo što Petar izrađuje, to je u biti već zapisano u svim receptima i kao takvo zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština”, rekao je direktor TZ Grada Malog Lošinja za “Lošinj Danas” u sklopu portala XPress.
Više o higijenskim uvjetima i svojoj ulozi u cijeloj priči rekla nam je dr. Senka Stojanović, specijalist epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo.
“Zavod za javno zdravstvo je također sudjelovao u ovom događaju, s obzirom da od Guinnessa zahtijevaju da se sve vodi prema pravilima struke za zdravstvenu ispravnost namirnica. Kontroliramo sve ono što prema našem Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti RH moramo kontrolirati, tako da je danas sve provedeno sukladno pravilima struke”, rekla je dr. Stojanović.
Odgovorna da se zadovolje sve uvjeti, sutkinja Paulina je po izradi krokanta, u trenucima dok su geodeti mjerili visinu slastice, ukratko pojasnila da su se najprije provjeravale geodetske sprave, a onda se krenulo u službeno mjerenje. Ključno je, kazala je, da Lošinjski krokant bude viši od dva i pol metra.
Događaju je prisustvovala i direktorica Turističke zajednice Kvarnera, Irena Peršić Živadinov.
“Velika je ovo stvar za Lošinj, ali i cijeli Kvarner, pogotovo jer Kvarner postaje iduće godine Europska regija godine. Ovakav krokant i ovakve nagrade, u biti velike stvari koje se rade iznimno su dobre za brending. Pokazuju ono što Lošinj i Kvarner imaju u najboljem smislu riječi”, kazala je, naglasivši da je Lošinjski krokant dobio prvu nagradu u Saudijskoj Arabiji za najbolji turistički suvenir koji je vezan za hranu.
Službena potvrda da je oboren svjetski rekord po protokolu Guinnessa stigla je oko 19.45 sati. U izradi su osim Petra Goleša sudjelovali Katya Žic Antunović, Vladimira Karavanić, Fatmira Mucek i Irena Zdraveska. Po dovršetku krokanta, kratko nam je Katya rekla da je cijelo vrijeme vjerovala u ovaj sjajan uspjeh.
Gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić, po objavi službenih rezultata pred okupljenim mnoštvom konstatirala je da nema ljepšeg načina da se obilježi 140 godina turizma na Lošinju. Zahvalila se timu Petra Goleša i svima koji su vrijedno radili od jutra na prekrasnom izdanju, cijelom timu Turističke zajednica i gospođi Paulini.
“Nemam više riječi, imam neizmjeran ponos koji ispunja srce i dušu. Mislim da su Turistička zajednica, Pero i Katja ostavili veliki trag”, dodala je gradonačelnica.
Dodajmo da je Cvitković u svom emotivnom govoru ispričao kako je došlo do ideje da se realizira ovakav projekt, a da iza prijedloga o Guinnessu stoji Damjan Stanić.
Po lošinjskoj tradiciji, krokant je sabljom uništen za sreću, te su ga okupljeni građani i turisti imali priliku konzumirati. Večer je završena odličnim koncertom Parnog valjka.
Fotogaleriju Sandra Punceta i snimke s događanja zapratite na Facebook stranici “Lošinj Danas”.
Komentiraj